مهریه پس از فو ت همسر
نحوه محاسبه مهریه بعد از فوت شوهر
2015/12/08
ضمانت چک
ضامن در چک
2015/12/08

چگونه چک‌های برگشتی را رفع سو اثر کنیم

چک

چک برگشتی

چگونه چک‌های برگشتی را رفع سو اثر کنیم؟

این روزها بسیاری از ما با چک سر و کار داریم. از پرداخت چک برای خریدهای قسطی گرفته تا انجام معاملات ریز ودرشت. خیلی وقت هم پیش می‌آید، چک‌هایی که کشیده‌ایم به هر دلیلی از جمله کم بودن موجودی یا مشکلاتی در پشت نویسی چک و … در بانک وصول نشود.

بالا رفتن حجم چک‌های برگشتی باعث شده بانک مرکزی شرایط سخت‌گیرانه‌تری را برای کسانی که چکشان برگشت خورده در نظر بگیرد به طوری که اگر به موقع اقدام نشود حتی ممکن است تا هفت سال از داشتن دسته چک محروم شوید.
یکی از راه‌های مهم برای فرار از این مشکل رفع به موقع سو اثر از چک‌هاست. با سخت‌تر شدن شرایط درخواست‌ها برای این کار افزایش یافته و به همین دلیل برخی‌ها به فکر سو استفاده افتاده‌اند.

* هیچ شرکت قانونی برای رفع سو اثر از چک‌ها وجود ندارد

همین اول کار بهتر است این را بدانید که بنابر اعلام بانک مرکزی هیچ شرکتی حق ندارد با عنوان رفع سو اثر از چک‌های برگشتی فعالیت کند اما فعالیت این شرکت‌ها به حدی گسترش یافته که بانک مرکزی را مجبور کرده دوباره دراین زمینه هشدار بدهد.
به طور مطلق هیچ شرکتی غیر از خود بانکی که دسته چک را صادر کرده حق فعالیت در این زمینه را ندارد و مهرهایی که از طرف این شرکت‌ها روی چک‌های برگشتی نقش می‌بندد هیچ اعتبار قانونی ندارد. اگر شما چک برگشتی دارید هرچقدر که برای درست کردن آن از طریق این شرکت‌هاهزینه کنید، در اصل پولتان را دور ریخته‌اید. به طور کلی براساس قوانین بانک مرکزی چند راه برای رفع سو اثر از چک‌های برگشتی وجود دارد.

*تامین موجودی

مهم‌ترین راهی که برای انجام این کار وجود دارد و معمولا بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که این است که صاحب حساب جاری مبلغ مندرج در متن چک برگشت داده شده را به حساب جاری خود واریز کند. پس از دریافت مبلغ چک از سوی کسی که چک در حساب او کشیده شده است و اعلام رضایت کتبی از طرف او،‌ بانک نسبت به رفع سو اثر از آن براساس صورتحساب مشتری اقدام می‌کند.

مشتریان بانک‌ها برای رفع سو اثر چک‌های برگشتی ابتدا لازم است جهت اطلاع از وضعیت چک‌های برگشتی خود با در دست داشتن اصل شناسنامه و کارت ملی به شعبه‌ای که در آن حساب دارند، مراجعه کرده و درخواست استعلام کنند. کارمزد هر فقره رفع سو اثر از چک برگشتی در هر بانکی متفاوت است اما این نکته را هم خوب است بدانید که رفع سو اثر مشمول مرور زمان نمی‌شود و کارمزد یک مبلغ ثابت است.

* چک را به بانک ببرید

راه حل دوم برای رفع سو اثر از چک‌های برگشتی ارائه لاشه چک به بانک توسط صاحب حساب جاری یا وکیل قانونی او است. در این مورد آنها پس از اخذ لاشه چک از ذی‌نفع برای رفع سو اثر آن را به شعبه بانک ارائه می‌کنند.

* ارائه رضایت‌نامه محضری ذی‌نفع چک به شعبه

اما یکی از مواردی که مهم است زمانی است که صاحب حساب جاری مبلغ را به ذی‌نفع پرداخت کرده اما لاشه چک (به دلایل مختلف از جمله مفقود شدن،‌ به سرقت رفتن، سوختن و مواردی از این دست) به شعبه تحویل نمی‌شود، در این هنگام ذی‌نفع چک با حضور در دفتر خانه اسناد رسمی نسبت به چک مورد نظر رضایت خود را اعلام کرده و صاحب حساب جاری با ارائه رضایت نامه ممهور به مهر دفتر خانه به بانک، درخواست رفع سو اثر از چک موردنظر می‌کند.

چنانچه دسترسی به ذی‌نفع امکان پذیر نبوده و صادر کننده چک قادر به ارائه لاشه چک یا رضایت نامه محضری ذی‌نفع به بانک نباشد، مشتری می‌تواند معادل وجه چک یا چک‌های برگشتی را به حساب جاری خود واریز و از شعبه کتبا درخواست کند که مبلغ یا مبالغ واریزی به حساب برای پرداخت چک یا چک‌های برگشتی نزد شعبه محسوب شود و تا تعیین تکلیف قطعی چک یا حداکثر به مدت ۲۴ ماه قابل برداشت نباشد، این امر در صورتی که حساب جاری مشتری نزد شعبه مفتوح و از سوی مراجع قضایی مسدود نشده باشد، قابل انجام است.این امر در صورتی که حساب جاری مشتری نزد شعبه مفتوح و از سوی مراجع قضایی مسدود نشده باشد، قابل انجام است.

* رفع سو اثر مکانیزه چک های برگشتی

یکی از خبرهای خوب در این زمینه این است که رفع سو اثر به صورت مکانیزه از سوی بعضی بانک‌ها فراهم شده است. در روش‌های سنتی مشتری باید حتما به شعبه‌ای که در آن حساب دارد مراجعه کند و تمام مراحل فقط با حضور او یا وکیل قانونی‌اش امکان پذیر است اما در این روش امکان رفع برگشتی و رفع سو اثر چک به صورت همزمان و مکانیزه در کلیه شعب بانک فراهم شده است. با راه اندازی این سیستم دیگر مهم نیست که چک مربوط به کدام شعبه در کجای کشور است و همه شعبه‌های بانک می‌توانند برای رفع سو اثر از چک اقدام کنند. اگر شما هم به رفع سو اثر نیاز داشتید اول از بانکی که در آن حساب دارید بپرسید این امکان را دارد یا نه.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید